Dine penger, ditt liv

Dine penger, ditt liv

Det er mange som kan mye om penger og de skal man høre på. Se gjerne på luksusfellen og irritere deg over andre som ikke klarer å styre utgiftene. Målet er at du ikke skal havne i slikt uføre, men du må også finne en rytme som passer deg. For det er kun når du selv eier din egen økonomi at du klarer å følge planen din. Hvis du skal følge andres råd og spesielt råd som du ikke helt forstår så lykkes du ikke i lengden.

Forstå regnskapet

Sett deg ned og se over tallene. Sørg for at du forstår hvorfor du har skrevet inn de forskjellige postene. Hvor kommer tallene fra og hvordan kan du dobbeltsjekke dem? Hvis du velger å kun se på hva du har ”lov å kjøpe” så kan det lønne seg å få noen andre til å sjekke budsjettet så du ikke er helt på viddene. Eller du kan ta den jobben selv, en gang. Du behøver ikke å gjøre det ofte.

Stå for dine valg

Kjøper du på kreditt så må du stå for dette valget. Hvis ikke så vil du slite med dårlig samvittighet. Denne dårlige følelsen vil gjøre at det blir vanskeligere å holde seg til budsjettet. For har du allerede bommet en gang så kan du vel bruke litt til eller?

Betal regninger i rett rekkefølge

Noen regninger kan vente litt hvis det er helt krise. Det gjelder å vite hva som kan vente og hva som ikke kan. En tommelfinger regel er at alle offentlige avgifter og regninger må betales først. Husleie og strøm kommer etterpå, du får nemlig flere varsler her. Så må du betale lån. Lånekassen er først, for de straffer deg hardt hvis du er sent ute.

Så må du legge opp å betale andre lån og andre utgifter. Sjekk hvor renten er høyest og betal dette først. Så tar du neste og neste til du kommer i mål. Unngå for all del betalingsanmerkninger. Disse er drepen og vil ødelegge kredittverdien din. Så slike regninger må betales aller først! Med en slik liste så vil du fort føle du får kontroll over din økonomi og hva som må betales først og sist.