Lag ditt eget system

Lag ditt eget system

Økonomer har mange gode råd å komme med, men dette er ofte tidkrevende og ikke minst så trenger man å forstå tall før man setter i gang. Hvis ikke så kan det fort føles håpløst. Jeg er ikke flink med penger og derfor har jeg måtte utarbeide mitt eget system som har latt meg organisere økonomien slik at jeg har kontroll og kan spare penger.

Hva bruker du penger på?

Økonomer snakker mye om hvor mye penger du bruker på de forskjellige postene i et budsjett. Det er selvsagt fornuftig, men den store posten som ofte er den vanskeligste er den som heter: tilfeldige utgifter. Her kan man finne mat, klær, medisiner og mye annet. Hvis man fører dette inn i et regneark så kan man lage en helt nøyaktig oversikt. Ulempen er at du innimellom kan slite med å skille mat fra andre varer. Du kan glemme hva du egentlig kjøpte den dagen og plutselig har du mistet oversikten.

Så det er bedre å tenke hva må jeg ha:

  • Mat
  • Faste medisiner
  • Telefon/Internett

Så kan man spesifisere så mye man vil nedover. Når du får det på en slik liste så kan det være enklere å si hva man skal kutte ut. Du kan gå så spesifikk til verks at du sier at ”denne måneden skal jeg ikke kjøpe yoghurt”. Eller du kan si ”ingen klær denne måneden”.

Ved å sette opp nøyaktig hva slags produkt du IKKE skal kjøpe så blir det enklere å huske. Hvis du skal sette opp summer, ”jeg skal handle for mindre enn 1000 kroner i klær” så kan det bli vanskeligere å huske summen når man står i butikken.

Ta ut kontanter

Å bruke kort er praktisk og de aller fleste bruker kort hele tiden. Ulempen er at man ikke får opp hvor mye man har brukt når man handler med kort. Så man kan ende opp med å bruke mer enn man skulle ønske.

For noen gjelder det å være helt fokusert og dermed bare bruke kontanter. Tar du ut nøyaktig den summen du har tilgjengelig for mat den måneden så vet du hele tiden hvor mye du har igjen. Dette kan, i dag, også gjøres elektroniske ved at man har en utgiftskonto. Så overfører man med jevne mellomrom penger til denne eller man kan sette opp faste trekk.

Klipp kredittkort i to

Mange har kredittkort i lommen fordi det er så praktisk. Da har man alltid litt penger for hånden. Dessverre så blir det fort litt for enkelt å trekke opp kredittkortet når man skal handle. Summene stiger, og renten sørger for at totalen går i været.

Så hvis du sliter med økonomien så må man bare kvitte seg med kredittkortet. I verste fall, hvis du føler du må ha muligheten til å kjøpe litt ekstra, så kan du ha den i en egen lomme. Da er det ikke like enkelt å trekke det frem og du må bruke litt ekstra tid på å bestemme deg for at du skal bruke så mye penger.