Kjøpe på salg
Alle snakker om hvor lurt det er å handle på salg. Det er sant nok, men det er også mange utfordringer knyttet til det å handle på salg. Derfor må man tenke seg nøye om først. Tar man hensyn til alle fakta og klarer å skille myter fra fakta så blir salg en gullgruve.
Myte: det er alltid rimelig på salg
Butikkene vil at du skal tro at de har satt ned prisene med mye på salget. Det stemmer ikke alltid. I tradisjonelle salgsperioder slik som Black Friday og romjulen, så har man avslørt at selv store kjeder har trikset med prisene. De har satt opp prisen i perioden før salget. Så setter de ned prisen igjen når salget er i gang. Dermed holder de seg innenfor loven, selv om de ikke følger intensjonen til loven. Så man skal ikke alltid tro at prisen er satt med så mye som tallene kan tyde på.
Myte: du sparer alltid penger på salg
Du har sjekket at prisen er satt ned, du er sikker på at alt er i orden i forhold til prisen. Så da er det vel bare å sette i gang? Ikke helt. En av de aller største feilene som folk gjør, selv erfarne prisjegere, er å se bare på prisen. Man tenker: den ser så praktisk ut, og prisen er så god, denne må jeg kjøpe. Så føler man at man har gjort et kupp.
Problemet er at du har tapt penger. Hvis du ikke ville kjøpt varen til fullpris så sparer du ingenting på å kjøpe den til halvpris. Noen få ganger så kan det lønne seg å kjøpe noe på salg som man ikke ellers ville kjøpt. Dette kan være at man ikke har hatt råd til full pris, men har ønsket seg det lenge. Det kan være at man ikke har fått tak i det før eller det kan være andre grunner. Men hvis man bare kjøper det fordi det er på salg så er dette ikke en god nok grunn.
Så sørg for at kjøpet er fornuftig og ikke bare et ”salgsskjøp”.
Myte: julegaver bør kjøpes i romjulen
Dette er en sannhet med modifikasjoner. Ja, men kan finne rimelige gaver i romjulen når alt settes ned i pris. Helt klart. Ulempen er at varen ikke kan byttes. Du skal derfor være veldig sikker på at den du skal gi gaven til faktisk liker denne tingen før du kjøper den. Ellers så bruker du mange penger på noe som ikke blir brukt. Det er å kaste penger ut av vinduet og ikke en måte å spare penger på.
Myte: alltid rimelig i utlandet
Harryhandel, taxfree og handel i utlandet er alltid billig sies det. Det er sant at prisene er generelt sett lavere enn i Norge, men det gjelder å holde øye med prisen likevel. Noen produkter er rimeligere eller like rimelig i Norge som i utlandet.
Det er også viktig å merke seg at du må telle reisen med i regnskapet. Hvis du kjører til Sverige for å handle så bruker du mer bensin eller diesel enn om du kjører til nærbutikken. Skal du tjene inn dieselen så holder det ikke med bare noen ti kroner i innsparing. Det er også mange varer i Sverige som er dyrere enn i Norge. Så du må føle at du har kontroll på prisnivået før du begynner å handle i utlandet.